Nieuws

tweetalig magazine ontwerp

NABC magazine 2022

Het nieuwe magazine van de NABC (Netherlands Africa Business Council) is naar de drukker. Het is de tweede keer dat ik samen met hoofdredacteur Arne Doornebal het magazine maak in een nieuwe vorm: een tweetalig ‘draai’ magazine. De reguliere voorkant (en de advertenties) staan in het engelse deel. Op de ‘achterkant’ begint het franstalige deel. Deze werkwijze heeft als voordeel dat de lay-out grotendeels gelijk kan blijven. De franse artikelen hebben wel meer tekst, maar dat is deels opgelost door een iets zuiniger lopend gewicht te kiezen van de broodletter van het magazine.
Het NABC is volop in beweging. Er is een nieuwe directeur, Rosmarijn Fens, en ik mocht samenwerken met Anaelle Do Rego, een nieuw tweetalig talent op marketing en communicatie. Het leuke van de samenwerking met het NABC is dat je een kijkje krijgt in positieve ontwikkelingen van een continent dat in Nederland nauwelijks aandacht krijgt, laat staan positieve aandacht.

Bekijk en lees hier de Engelse en Franse versie van een artikel over East West Seeds in Africa.

Meer over NABC op deze link: https://nabc.nl


Het Zintuigenpaleis Grafische vormgeving Studio Koen Verbeek

Het Zintuigenpaleis

Het Zintuigenpaleis is een educatief boek voor de onder- en middenbouw van de lagere school. Schrijver en initiatiefnemer van het project is Jacco Steendam. Als Boswachter Beer neemt hij dagelijks kinderen mee op ontdekkingsreis door de natuur op Flevoland. Samen met illustratrice Els Hiddink heeft Jacco dit kekke boekje gemaakt. Het leert je over de zintuigen bij mensen, maar ook die bij dieren en planten.
Deze zomer hebben Jacco en Els samen met Studio Koen Verbeek fanatiek gewerkt aan dit prachtige project. Op 16 september wordt het gepresenteerd.

Van ijsmummie Ötzi tot superster Beyoncé, zonder zintuigen zijn we allemaal reddeloos verloren! Niets zouden we zien, ruiken, proeven, voelen of horen. Wat een saaie boel! Gelukkig leven we in ons eigen zintuigenpaleis. In dit boek alles over de bewoners van dit paleis: onze ogen, oren, neus, tong en vel. Dank je wel, dank je wel …dat jullie bestaan!
Dierenzintuigen scoren soms een tien. Die van ons zijn gemiddeld, maar vormen samen een geweldig team! Test ze in het bos. Laat de jager in jezelf los! Speur naar dieren en planten en ontdek hun uitzonderlijke zintuigen. Leer meer over de strijd om te overleven in de natuur, waarin planten en dieren geen middel schuwen: vileine stekels, vlijmscherpe tanden, dodelijk gif, slimme camouflage en allerhande producten van firma list & bedrog.
Ook aandacht voor ons creatieve ver-zintuig. Wat verzinnen we allemaal met de geuren, kleuren, smaken, geluiden en voelsels die opgeslagen liggen in de eindeloze kaartenbakken van ons brein? De verzintuigen van Els en Jacco hebben wederom een boek afgeleverd dat een waar feest is voor jouw zintuigen. Je weet niet wat je ziet, leest en geniet!

 


studio koen verbeek

Afasie expositie in OBA

Expositie en participatieplatform De A-Factor is een foto- en filmproject over jonge mensen met de taalstoornis afasie. De A-Factor opende in juni 2021 in OBA Oosterdok en is tot het einde van dit jaar te zien in verschillende andere vestigingen van de bibliotheek in Amsterdam. Afasie is het gevolg van hersenletsel en zo’n 30.000 Nederlanders hebben er mee te maken: problemen met spreken, lezen, schrijven en/of begrijpen van gesproken taal. Door samen kunst en cultuur maken wil De A-Factor uitzicht geven op een nieuwe plek in de samenleving voor mensen met afasie. De locatie van de bibliotheek definieert die plek langs lijnen van taal en geletterdheid, weg van stoornis en zorgdomein. Makers, modellen, fotografen, kunstenaars en de bibliotheek delen hun kennis en ervaringen.

Studio Koen Verbeek doet de grafische vormgeving van  de exposities.

Flyer De A-factor Stdio Koen Verbeek


StudioKoenVerbeek fotografie

Piano Perspectief op Hembrug terrein

Pianist Taoba en huiskamer café Bind hebben samen een programma gemaakt om het Hembrug terrein te ontdekken. Begeleid door een audio tour loop je over het terrein van deze voormalige munitiefabriek aan de oevers van het IJ. Zo leer je over het plofbos en de trotylfabriek, hoe de natuur nu de ruimte heeft, en wat kunstenaars in de vele monumentale gebouwen voor moois maken. Aan het eind van de tour speelt Taoba – ook bekend als Rob Stoop – nieuwe en oude suites buiten op het terrein. Zo kun je je gedachten laten gaan over alles wat je gezien  en gehoord hebt. De eerste editie van Piano Perspectief is op 4 juni. In september volgt nog een editie. Check de site van Taoba of Bind voor meer informatie.

StudioKoenVerbeek deed de fotografie en de flyer.


webshop maken Amsterdam

Webshop voor advocaten

Webshop en productfotografie

De Togamaker uit Amsterdam zit niet bij de pakken neer. Samen met Studio Koen Verbeek heeft De Togamaker een webshop opgezet waar advocaten, rechters, hoogleraren en Babs’en hun bef online kunnen bestellen: befjes-online.nl. Er was duidelijk behoefte aan zo’n service; er zijn al honderden befjes besteld via de webshop. Ook van de mogelijkheid om de bef te voorzien van een eigen naam wordt veel gebruik gemaakt. Zo’n 80% van alle klanten laat zijn of haar naam in de boord van de bef borduren.

Hoewel ze er van een afstand allemaal hetzelfde uitzien is er behoorlijk wat te kiezen bij befjes-online. Een bef kan bijvoorbeeld verschillende sluitingen hebben: met een strik, met klittenband of met een knoop. Naast de juridische bef is er ook de universitaire bef, en verschillende befjes voor Buitengewoon Ambtenaren voor de Burgerlijke Stand, de BABS. Ook wie een jubileum of een feestje wil organiseren kan terecht op Befjes-online. Zo is er een jubileum bef, of een bef met wiet- of camouflageprint. Meest populair is de klassieke bef met fijne pen plissé.

Studio Koen Verbeek bouwde voor befjes-online.nl de webshop, en verzorgde de productfotografie.


magazine maken studio koen verbeek

NABC Magazine 2021 nieuwe stijl

Tweetalig magazine nieuwe stijl

Vandaag verschijnt het nieuwe tweetalige magazine van de NABC, de Netherlands African Business Council. Het is de vierde keer dat ik samen met journalist Arne Doornebal dit magazine mag maken. We hebben deze keer voor een heel andere opzet gekozen: een ‘draai’ magazine. Draai het magazine om, en je begint in de Franse versie van de artikelen. Omdat de layout en het beeld van de artikelen hetzelfde is, was de productie met name voor de beeldredactie een stuk eenvoudiger.

75 jaar NABC

Niet alleen de vorm van het magazine was dit jaar anders, het is ook een jubileum nummer. In 1946 werd de voorloper van de NABC, het Africa Institute, opgericht door de Rotterdamse zakenman Van der Mandele. Het Africa Institute richtte zich vooral op de kansen voor de commercie met Afrika, en in dat opzicht is er niets veranderd. Wel veranderd zijn de methodes. Zo stimuleert de NABC nu langer lopende vormen van samenwerking tussen Nederlandse en Afrikaanse bedrijven, en zijn er meer Afrikaanse medewerkers, gestationeerd in onder andere Tanzania en Nigeria.
Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum mocht ik een toevoeging maken voor het NABC logo, een zogenaamde add-on. Het is een compacte add-on geworden, met subtiele verlopen over delen van de cijfers. Zo gebruikt de add-on dezelfde stijl als het originele logo, maar geeft het de boodschap met een feestelijk touch weer.

 

Meer over NABC op deze link: https://nabc.nl

logo design Studio Koen Verbeek


Dief van liefde

Artwork voor CD en LP

De Conglese singer-songwriter Lwela Kasulwe was op zoek naar een pakkend ontwerp voor zijn nieuwe album Moyibi Ya Bolingo. Muziek uit Congo is al decennia mijn favoriet; ik ben zelfs in Congo geweest, en spreek een klein beetje Lingala. Daardoor had ik meteen een beeld bij het titelnummer: Moyibi = dief, en Bolingo = liefde. Een street-art achtig beeld dat in kleur appelleert aan het karakter van Lwela en zijn muziek, en in vorm een rauw maar grafisch beeld oproept. Na een paar schetsen kwam ik op bovenstaand beeld, en Lwela werd daar meteen helemaal blij van. Nou wordt ik altijd al blij van iets moois maken, maar dit was wel een voltreffer. Het album is niet alleen op CD te krijgen; het is ook beschikbaar op LP en uiteraard op Spotify te beluisteren.

Beluister het album van Lwela Kasulwe – alias Kadogo 1er – op Spotify.

Meer over Lwela Kasulwe op zijn website.


Tweetalig magazine gelanceerd

De nieuwste editie van het jaarlijkse NABC magazine is afgelopen vrijdag gepresenteerd aan Sjors Fröhlich van BNN Nieuwsradio. Het magazine van de Netherlands African Business Council geeft in het Engels en Frans zijn visie op de toekomst van Afrikaanse steden. Net als vorig jaar is het magazine tot stand gekomen in samenwerking met Studio Koen Verbeek en NABC’s Arne Doornebal en Guna Alvika.

Bij de presentatie in de Heineken Experience sprak Fröhlich de hoop uit het komende jaar veel positief nieuws uit Afrika te mogen brengen. Goed nieuws is er in ieder geval uit Ethiopië. Daar is afgelopen jaar de eerste ‘waste-to-energy’ fabriek geopend. Lees er meer over – in het engels of frans – in onderstaande PDF.

NABC_2019_Reppie_Engels+Frans

 


WordPress update: E-book en handleiding

wp 5.0 Gutenberg editor

Vandaag is de nieuwste versie van WordPress gelanceerd.
De nieuwe ‘Gutenberg’ editor in WordPress 5.0 brengt een belangrijk aantal veranderingen met zich mee. Klik op de onderstaande link om een PDF te openen en (in een nieuw scherm) te downloaden. Heb je vragen, bel of mail me dan.

WordPress-Gutenberg-Ultimate-Guide

 


Zandraket wordt voering voor toga

Remko Offringa is hoogleraar Ontwikkelingsgenetica van planten aan de Universiteit van Leiden. Remko zag de voering van zijn toga graag gesierd met een foto van de Zandraket. Een zogenaamde pinoid mutant. Deze mutant heet zo omdat de bloeiwijzen relatief weinig bloemen dragen en uiteindelijk eindigen in een breinaald-achtige structuur. De bloemen wijken nogal af van die van de normale (wild type) zandraket. Ze zijn groter en hebben meer kroonbladeren, eigenlijk mooier.

Déze zandraket nu vormde de basis van een doorbraak in zijn onderzoek, wat weer heeft geleid tot publicaties in o.a. Science, Cell en Nature, en tot het binnenhalen van mooie subsidies. Alle reden dus voor een eerbetoon aan dit prachtige bloempje. Maar hoe maak je van een foto een patroon? En hoe zet je dat patroon vervolgens in een toga? Bijgaande foto’s geven een inkijkje in het proces.

De originele foto

Het geomatrische patroon

Remko Offringa - Koen Verbeek

Het patroon groot in het rugpand.