Nieuws

Dief van liefde

Artwork voor CD en LP

De Conglese singer-songwriter Lwela Kasulwe was op zoek naar een pakkend ontwerp voor zijn nieuwe album Moyibi Ya Bolingo. Muziek uit Congo is al decennia mijn favoriet; ik ben zelfs in Congo geweest, en spreek een klein beetje Lingala. Daardoor had ik meteen een beeld bij het titelnummer: Moyibi = dief, en Bolingo = liefde. Een street-art achtig beeld dat in kleur appelleert aan het karakter van Lwela en zijn muziek, en in vorm een rauw maar grafisch beeld oproept. Na een paar schetsen kwam ik op bovenstaand beeld, en Lwela werd daar meteen helemaal blij van. Nou wordt ik altijd al blij van iets moois maken, maar dit was wel een voltreffer. Het album is niet alleen op CD te krijgen; het is ook beschikbaar op LP en uiteraard op Spotify te beluisteren.

Beluister het album van Lwela Kasulwe – alias Kadogo 1er – op Spotify.

Meer over Lwela Kasulwe op zijn website.


Tweetalig magazine gelanceerd

De nieuwste editie van het jaarlijkse NABC magazine is afgelopen vrijdag gepresenteerd aan Sjors Fröhlich van BNN Nieuwsradio. Het magazine van de Netherlands African Business Council geeft in het Engels en Frans zijn visie op de toekomst van Afrikaanse steden. Net als vorig jaar is het magazine tot stand gekomen in samenwerking met Studio Koen Verbeek en NABC’s Arne Doornebal en Guna Alvika.

Bij de presentatie in de Heineken Experience sprak Fröhlich de hoop uit het komende jaar veel positief nieuws uit Afrika te mogen brengen. Goed nieuws is er in ieder geval uit Ethiopië. Daar is afgelopen jaar de eerste ‘waste-to-energy’ fabriek geopend. Lees er meer over – in het engels of frans – in onderstaande PDF.

NABC_2019_Reppie_Engels+Frans

 


WordPress update: E-book en handleiding

wp 5.0 Gutenberg editor

Vandaag is de nieuwste versie van WordPress gelanceerd.
De nieuwe ‘Gutenberg’ editor in WordPress 5.0 brengt een belangrijk aantal veranderingen met zich mee. Klik op de onderstaande link om een PDF te openen en (in een nieuw scherm) te downloaden. Heb je vragen, bel of mail me dan.

WordPress-Gutenberg-Ultimate-Guide

 


Zandraket wordt voering voor toga

Remko Offringa is hoogleraar Ontwikkelingsgenetica van planten aan de Universiteit van Leiden. Remko zag de voering van zijn toga graag gesierd met een foto van de Zandraket. Een zogenaamde pinoid mutant. Deze mutant heet zo omdat de bloeiwijzen relatief weinig bloemen dragen en uiteindelijk eindigen in een breinaald-achtige structuur. De bloemen wijken nogal af van die van de normale (wild type) zandraket. Ze zijn groter en hebben meer kroonbladeren, eigenlijk mooier.

Déze zandraket nu vormde de basis van een doorbraak in zijn onderzoek, wat weer heeft geleid tot publicaties in o.a. Science, Cell en Nature, en tot het binnenhalen van mooie subsidies. Alle reden dus voor een eerbetoon aan dit prachtige bloempje. Maar hoe maak je van een foto een patroon? En hoe zet je dat patroon vervolgens in een toga? Bijgaande foto’s geven een inkijkje in het proces.

De originele foto

Het geomatrische patroon

Remko Offringa - Koen Verbeek

Het patroon groot in het rugpand.


Vrolijke gymzaal

Studio Koen Verbeek AmsterdamDe galmende gymzaal van de Amsterdamse 7e Montessorischool is aangepast. De wanden zijn bekleed met geluid absorberende panelen. Dat scheelt de leerkrachten lichamelijke oefening hun stembanden en spaart de trommelvliezen. Ook voor de leerlingen is het nu een stuk prettiger. Een van de wanden kon over de gehele breedte van de gymzaal voorzien worden van een print. Maar directeur Eva Meilof vond de stockfoto’s die leverancier TIG-Akoestiek aanbood niet van toepassing voor een lagere school. Gespierde kerels en stoere meiden zijn  meer iets voor een sportschool. Maar wat dan? Want het moest binnen een paar dagen geleverd worden! Eva belde Koen, en Koen kwam met het voorstel om Juliette de Wit er bij te betrekken. Het lijnenspel uit het logo van de 7e levert samen met tekeningen van de bekende illustratrice de Wit nu een vrolijke wandversiering op. Hier een foto van de zaal en een link naar de site van Juliette de Wit.


Toga’s inside out

Sinds ik voor mijn Grote Geleerde broer een print heb ontworpen voor de voering van zijn toga heb ik er een leuke nieuwe relatie bij: Ernest de Vries van de Togamaker. Ernest houdt atelier aan de Keizersgracht, en maakt daar met hoofd atelier Hetty van de Peet en Janneke de Haan toga’s in alle soorten. In het nieuws zijn vooral de toga’s voor hoogleraren. Die mogen iets frivoler zijn (zolang je het aan de buitenkant maar niet ziet).
Een hoogleraar, maar ook een advocaat, mag zelf kiezen wat er op voering komt, en vaak is dat dus iets wat verband houdt met zijn of haar vakgebied. Een kleine selectie van prints die ik de afgelopen tijd heb gemaakt:

Wilt overleggen over de voering voor úw toga? De meeste prints komen in overleg tot stand. Vaak kan het proces via telefoon en email gevoerd worden. Bel of mail mij gerust.


Prijs voor zelfmanagement boekje

De Peter Koppe Kwaliteitsprijs 2017 is 19 september uitgereikt aan Jeannette Cappon, kinderfysiotherapeut bij revalidatie centrum READE. Jeannette was zeer vereerd dat de jury haar werkzaamheden rondom het Heen en Weer boekje op deze bijzondere manier heeft beloond. Het Heen en Weer boekje is een zelfmanagement instrument dat het kind gestructureerd ondersteunt in het omgaan met jeugdreuma gedurende schooldagen. Omdat er in diverse Europese landen belangstelling is voor deze methode van zelfmanagement voor kinderen met reuma, hun ouders en leerkrachten, wordt er hard gewerkt aan een Engelse vertaling.

Peter Koppe prijs voor Jeannette Cappon.

Cover Heen en Weer boekje


Proefschrift wint prijs

proefschrift Studio Koen VerbeekMariette de Rooij heeft met haar proefschrift over Comorbiditeit in knie osteoarthritis de WCF Proefschriftprijs 2017 gewonnen. Het proefschrift is vormgegeven door Studio Koen Verbeek. Natuurlijk gaat alle eer naar het onderzoek en het werk van Mariette en haar collega’s. Maar een beetje vereerd voel ik me wel!

De cover is een visualisatie van de factoren en actoren die een rol spelen bij de behandeling van knie osteoarthritis: hart- en longziektes, diabetes, overgewicht en onderzoeken, therapie en interdisciplinair overleg. Met als centraal beeld een versimpelde weergave van een kniegewricht. Onderstaande spreads geven een beeld van de lay-out van het proefschrift, de cover en de uitnodiging.

Meer over het proefschrift in deze link.


NABC magazine in 4 dagen naar de drukker

tijdschrift vormgeving Koen VerbeekBegin dit jaar werd ik op een maandag gebeld door de Netherlands-African Business Council. Of ik bij wil komen springen om het jaarlijkse NABC magazine van 72 pagina’s op donderdag bij de drukker te hebben. Het ‘liep niet helemaal soepel’ met de opmaak van de stagiaire die voor het magazine was aangetrokken. Dat bleek een understatement – er was nagenoeg geen spread compleet, en er was geen basis lay-out. Er waren teksten, er was beeld, maar veel beeld was lage resolutie, en hoe zat het ook al weer met de laatste versie van de teksten? Ergo in 4 dagen de ontplofte lay-out van een stagiaire tot een samenhangend geheel maken, plus beeldredactie, eindredactie en tekstcorrectie. Dat is geen geringe opgave. Mijn jarenlange ervaring in het vormgeven van tijdschriften kwam goed van pas. Met hoofdredacteur Arne Doornebal konden er snel knopen worden doorgehakt. “Je breekt het record DTP’en!” stelde hij enthousiast. Samen met de hands-on mentaliteit van andere medewerkers op eindredactie is het gelukt. Zo kon op 21 januari het NABC magazine gepresenteerd worden tijdens de nieuwjaarsborrel in de Heineken Experience. Vol met goed nieuws in de vorm van reportages en interviews over investeren in Africa. Zie onderstaande spreads voor een impressie. Volgende keer op tijd een professional inschakelen!

Klik op deze link naar de site van het NABC om het magazine te downloaden.


CD Presentatie Witmer Trio

Studio Koen Verbeek

Gershwin leeft!

Donderdag 21 april 2016 presenteerde het Witmer Trio zijn nieuwe CD ‘Rapsodia en Azul’ in het Amsterdamse New York Film Academy Café. Het titelstuk is een bewerking van George Gerswin’s Rhapsody in Blue. Dit beroemde stuk uit de jaren 20 van de vorige eeuw is eerder gearrangeerd in danzón stijl door de vermaarde Cubaanse percussionist Israel ‘Cachao’ López. In de bewerking van het Witmer Trio komt alles bij elkaar: Jazz en clave, improvisatie en structuur.

De CD hoes van het Witmer Trio is gemaakt door Studio Koen Verbeek. Prominent is een kunstwerk van de Rotterdamse kunstenares Marieke Vierstra. Bij het ontwerp van de hoes  is zowel in de typografie als in de kleur gestreeft naar het evenaren van de fijnzinnige artisticiteit en energie van pianist Cajan Witmer.

Meer over ‘Rapsodia en Azul’ op de website van Cajan Witmer: www.cajan.nl